Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Informatie over de horeca

Via KHN

Overzicht van mogelijkheden voor instroom in horeca

Algemene informatie

Gebied: Heel Nederland
Omschrijving: De horeca ondervindt in hoge mate de gevolgen van corona. Door verschillende lockdowns en overige beperkende maatregelen is de werkgelegenheid in de horeca tijdelijk fors gedaald. Maar in Q2 2021 zagen we alweer fors herstel waardoor de krapte aan personeel weer snel toenam. Voor de middellange en langere termijn verwachten we verder herstel en groei van de sector en blijft de vraag naar personeel – met name in de keuken, bediening en fastservice – hoog.
Bijzonderheden: Ook buiten corona is de arbeidsmarktmobiliteit in de horeca hoog. Dit heeft mede te maken met seizoensinvloeden en de grote schil van tijdelijke krachten. De horeca heeft op jaarbasis een uitstroom van zo’n 100.000 terwijl jaarlijks (mede door interne doorstroom) in normale tijden zo’n 150.000 vacatures te vervullen zijn.

Krapteberoepen

Uitvoerend:

  • barpersoneel
  • medewerkers bediening horeca
  • (zelfstandig werkende) koks
  • ondersteunend personeel in de keuken

Leidinggevend:

  • hoofd bedrijfsrestaurant
  • manager restaurant
  • food & beverage manager

Werkniveau

De horeca heeft banen op alle niveaus.

Eigenschappen

Mens, Werk
Gastvriendelijk/servicegericht
Mens
Kunnen pieken
Mens
Sociale vaardigheden
Mens, Werk
Samenwerken
Mens
Flexibiliteit

Vaak werken wanneer familie en vrienden vrij zijn. Dat kan overigens ook een voordeel zijn

Actief leren

Learning on the job

Instroom en opleiding

In horecabedrijven waar alcohol wordt verkocht moet ten minste één verkoopmedewerker of bedieningsmedewerker in bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne. Verder moeten portiers van bijvoorbeeld clubs en discotheken het diploma Horecaportier hebben.

Werk je in de keuken, dan is een gericht diploma (kok) op niveau mbo2 of mbo3 een grote pré. Bij bediening- en barmedewerkers geldt dit ook alhoewel ook mensen met goede sociale vaardigheden zonder vakdiploma zeer gewild zijn.

De horeca heeft een brancheopleidingsstructuur waardoor desgewenst (online), laagdrempelig en op maat kan worden bijgeschoold bij (particuliere) opleiders. Regionaal zijn er (o.a. gestimuleerd vanuit de Regionale Mobiliteits Teams en het UWV) verschillende zijinstroomtrajecten waarbij veelal ROC’s de benodigde (bij)scholing verzorgen.

Contactpersonen