Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Informatie over uitzendbranche en intermediairs

Overzicht van mogelijkheden voor instroom in de uitzendbranche

Algemene informatie

Gebied: Heel Nederland
Omschrijving: De uitzendbranche / intermediaire branche brengt vraag en aanbod van arbeid op de arbeidsmarkt bij elkaar. Er zijn diverse vormen van arbeidsbemiddeling waaronder uitzenden, werving en selectie, detacheren, payrollen, zzp-intermediairs. De intercedent werkt in de driehoek ‘flexkracht – intermediair – opdrachtgever.’ Bij uitzenden, payroll en detachering is de intermediair de werkgever van de kandidaat, maar daar vindt het werk niet plaats. Het werk vindt plaats bij de opdrachtgever. De flexorganisatie waar de intercedent werkt kan variëren van een uitzendbureau dat is aangesloten bij een grote (internationale) keten van uitzendbureaus met vele vestigingen, tot een klein, zelfstandig uitzendbureau met slechts één vestiging. De intercedent kan worden getypeerd als een duizendpoot. Hij/zij is commercieel gedreven, klantgericht, overtuigend, pro-actief, initiatiefrijk, servicegericht, nieuwsgierig, wendbaar, ondernemend, daadkrachtig, oplossingsgericht en heeft inlevingsvermogen. De werkzaamheden kunnen ad-hoc van aard zijn en de omstandigheden zijn soms hectisch. De intercedent staat voor de opgave om ook in complexe situaties klantgericht te blijven werken. De werkdruk neemt toe op kantoren om geschikte mensen te vinden voor de opdrachtgevers. Digitalisering speelt een steeds grotere rol.
Bijzonderheden: De doorstroom van intercedenten is altijd relatief groot in de intermediaire branche. Zij komen veel in contact met opdrachtgevers en zien de functie ook vaak als kennismaking met de arbeidsmarkt.

Krapteberoep

Werkniveau

MBO4 – HBO

Eigenschappen

Mens, Werk
Verbindend
Werk
Afwisselend
Mens
Resultaat- en oplossingsgericht
Mens
Vasthoudend
Mens
Communicatieve vaardigheden
Mens
Inlevingsvermogen

Instroom en opleiding

De opleidingsmogelijkheden worden via de eigen organisatie geregeld. Een standaard binnen de branche is het SEU-examen. Daarnaast worden vaak gesprekstrainingen of salestrainingen aangeboden. Er zijn drie opleidingsinstituten gespecialiseerd in de flexbranche: Artra, Armslag en Flextrain.

Verwante beroepen

Accountmanager, loopbaancoach, commercieel medewerker binnendienst, medewerker klantcontact, transportplanner/productieplanner, business analist, online marketeer.

Contactpersonen