Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Informatie schilder- en vastgoedonderhoud

Overzicht van mogelijkheden voor instroom in de sector schilder- en vastgoedonderhoud

Algemene informatie

Gebied: Heel Nederland
Omschrijving: De sector van schilder- en vastgoedonderhoud wordt gekenmerkt door voldoende werkvoorraad en een tekort aan geschoold personeel. Door regulier onderhoud van woningen, verduurzaming van woningen en inzet op nieuwbouw is de verwachting dat er veel werk is de komende jaren. Er zijn jaarlijks 1800 nieuwe werknemers nodig in de sector, waarvan nu jaarlijks 1.000 functies niet kunnen worden ingevuld door tekort aan personeel. De vraag naar personeel wordt versterkt door vergrijzing van het huidige personeelsbestand. Er zijn veel werkkansen in de sector.

Bijzonderheden: Er zijn landelijk vijfentwintig vestigingen van Schildersvakopleidingen, waar een zij-instroomtraject kan worden gevolgd en waar mensen laagdrempelig kunnen instappen in de sector.

Krapteberoepen

  • Schilders
  • Werkvoorbereiders
  • Projectleiders
  • Calculators
  • Functies zoals scenario schrijver

Werkniveau

Er zijn volop kansen voor alle niveaus: van LBO tot HBO. Ook zonder startkwalificatie kun je in de sector terecht. Om als schilder aan de slag te gaan, is het behalen van de vakopleiding wel een eis, met name om veilig te werken.

Eigenschappen

Sociaal vaardig
Veilig kunnen werken
Geen hoogtevrees
Passie voor het vak
Samenwerken
Zelfredzaam
Vakkennis en vakvaardig

Instroom en opleiding

In 30 dagen scholing en 6 maanden werken met leermeester, kan men aan de slag als schilder.

Het zij-instroom traject Van baan naar baan is een opleiding van dertig dagen en wordt uitgevoerd op één van de vijfentwintig Schildersvakopleidingen in Nederland. In deze dertig dagen wordt veel aandacht besteed aan de basisvaardigheden schilderen. Daarnaast is er een periode van leren in het bedrijf (stage). Na een periode van zes maanden kan de deelnemer bij een bedrijf in dienst treden of kiezen voor een OC&W erkende vervolgopleiding.

Loopbaankansen

Zij-instroom schildersvakopleiding

Wat houdt het schilders- en onderhoudsvak in?

Praktijkvoorbeeld van het schildersvak

 

Bekijk het dagelijks werk van Floor als schilder

 

Contactpersonen