De groei van AI versnelt. De technologie is op een aantal gebieden echt efficiënter dan een mens. Het is veel meer dan een leuk speeltje. Maar het blijft ook draaien om mensen. Waar sta jij in het werken met AI? En ben jij klaar voor de volgende fase?
NLwerktaanwerk en Avans Hogeschool organiseerden voor de tweede keer samen het werkgeversevent ‘Praktische AI-oplossingen voor het mkb: van toepassen naar impact’. Na de eerste editie vorig jaar zijn veel ondernemers begonnen met AI. Maar AI ontwikkelt razendsnel door. En je bedrijf staat ook niet stil. Wat je vandaag leert, is morgen mogelijk alweer veranderd, dus je moet het proces continue opvolgen. De AI-groeicyclus, ontwikkeld door NLwerktaanwerk en Avans, helpt het mkb om te blijven groeien met AI.
AI is een leerproces
Het ‘AI-adoptiewiel’ is een weergave van de verschillende fases van de hele AI-groeicyclus die je doorloopt als je met AI aan de slag gaat. AI bestaat niet uit slechts één tool, het is een hele gereedschapskist vol met slimme tools. Werken met AI is dan ook een continu leerproces. Het is een breed vakgebied. De AI-groeicyclus is bewust gepresenteerd in de vorm van een rad waaraan je kunt draaien. In welke fase je begint maakt namelijk niet uit, als je maar begint is de boodschap.
De vier groeifasen
Er zijn vier stappen in de groeicyclus die je steeds opnieuw doorloopt, ongeacht in welke fase je je bevindt en op welk niveau je bezig bent met AI. Dit zijn voorbereiden, organiseren, doen en reflecteren. Deze stappen klinken bekend in de oren van de meeste ondernemers, aangezien ze ook vaak in andere projecten worden gebruikt.
Elke cyclus is misschien anders, maar deze opbouw geeft je houvast:
Voorbereiden: Waar liggen kansen? Wat wil je oplossen?
- 1. Leer de basisbeginselen
- 2. Bepaal doel en use case
- 3. Analyseer je huidige situatie
Als je met AI-systemen gaat werken, ben je verplicht om te zorgen dat je medewerkers AI geletterd zijn. Dit is sinds dit jaar vastgelegd in Europese wetgeving. Je moet medewerkers trainen. Wat goed werkt, geven de ondernemers aan, is om collega’s in te zetten die al bezig zijn met AI. Zij kunnen presentaties en trainingen geven en zo hun collega’s meenemen, zowel op inhoud als op intern draagvlak. Vervolgens kun je samen laagdrempelig aan de slag, bijvoorbeeld met ChatGPT vacatureteksten opbouwen in een bepaalde stijl.
Organiseren: Wat heb je nodig aan mensen, tools en data?
- 4. Neem je team mee
- 5. Kies de juiste tools
- 6. Verzamel en beheer data
Een mooi voorbeeld om draagvlak te creëren is een inspiratiemarkt organiseren in je organisatie. Verschillende teams laten aan collega’s zien wat ze al met AI hebben gedaan en wat ze nog graag willen uitproberen. Het delen van kennis zorgt ervoor dat niet iedereen zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Daarnaast werkt het motiverend als collega’s zien welk voordeel een AI-oplossing hen kan bieden, bijvoorbeeld het behalen van 25% tijdwinst in een repeterend administratief proces.
Bij het kiezen van de juiste tool is het belangrijk dat je afweegt wat je doel is. Een deelnemer geeft aan dat het resultaat voor een afbeelding van een medewerker in bedrijfskleding beter bereikt werd met een AI-tool gericht op beelden maken, zoals Midjourney dan bijvoorbeeld met ChatGPT. Die laatste kan ook beelden genereren, maar is er in de basis niet voor gemaakt.
Doen: Hoe kun je beginnen in de praktijk?
- 7. Start klein
- 8. Blijf creatief en kritisch
Om met AI te kunnen werken is data nodig. Dat hoeft niet veel en ingewikkeld te zijn. Laaghangend fruit is bijvoorbeeld een HR-handboek delen met een AI-bot. Medewerkers kunnen dan gemakkelijk en snel zelf hun vraag stellen via de chatbot. Deze kan de beschikbare data razendsnel doorzoeken en vervolgens een antwoord geven aan de medewerker. En de afdeling HR kan tijd besteden aan wat ingewikkelder vragen.
Reflecteren en delen: Wat heb je geleerd? Wat kun je delen en wat pas je aan?
- 9. Test en verbeter voortdurend
- 10. Deel kennis en zoek elkaar op
De bedrijven die de break-out-sessies verzorgden op het event deelden stuk voor stuk voorbeelden van hoe ze met een klein experiment begonnen, de ervaring deelden met andere collega’s en vervolgens de feedback gebruikten voor een nieuw experiment. Van teksten aanpassen en sparren met ChatGPT werd er stapsgewijs doorontwikkeld naar eigen chatbots en agents. En de ontwikkeling houdt daar niet op. Controleren, testen, bijstellen, opnieuw proberen, enzovoort blijft hun pad. Elke fase opnieuw.
Wil jij doorgroeien met AI in jouw bedrijf?
NLwerktaanwerk biedt een kosteloze verdiepingssessie aan voor HR-professionals. We zoomen dan verder in op de AI-groeicyclus en gaan samen aan de slag met de uitwerking van het AI-canvas om de volgende stap te maken. Neem contact op met onze regisseurs voor een vervolgsessie.
Meer informatie vind je ook op onze thema-pagina over AI.
Samenwerken met kennisinstellingen op het gebied van data en AI? Je kunt ook hier terecht:
- Art-IE
- Digiwerkplaats mkb
- Digiwerkplaats MKB West-Brabant: https://digiwerkplaatsmkb.nl/
- Digitale werkplaats Noordoost-Brabant: https://www.dwnob.nl/
Tekst: Astrid Mikkers | Fotografie: Ron Magielse