Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

De brancheorganisaties van de kinderopvang introduceren samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het Ontwikkelpad: een op maat gemaakt pad dat jouw (potentiële) medewerkers helpt zichzelf ontwikkelen.

Waarom het Ontwikkelpad?

De kinderopvangsector kampt met grote personeelstekorten. Werkzoekenden hebben op dit moment niet altijd de juiste opleidingsachtergrond. Daarom is het van belang dat (potentiële) medewerkers kunnen beginnen als groepshulp en zich stap voor stap kunnen ontwikkelen, zo mogelijk tot pedagogisch medewerkers.

Wat is het Ontwikkelpad?

Het Ontwikkelpad is een op maat gemaakt pad dat de mogelijkheden voor mbo-praktijkleren in de kinderopvang inzichtelijk maakt. Via het Ontwikkelpad kunnen kandidaten en medewerkers in de praktijk verschillende werkzaamheden leren. Dit gebeurt via zogenoemde scholingstegels. Via verschillende tegels bouw je een op maat gemaakt Ontwikkelpad voor jouw (potentiële) medewerker. Dit doe je samen met de mbo-instelling of met hulp van het regionale werkgeversservicepunt.

Kijk het webinar van 2 oktober terug voor meer informatie, via deze link: https://youtu.be/bJvzKhwbSJ8

De voordelen voor werkgevers

Dankzij het Ontwikkelpad:

  • vergroot je de pool van potentiële medewerkers aanzienlijk
  • verlaag je met de inzet van groepshulpen de werkdruk bij pedagogisch medewerkers
  • versterk je de kracht van het team
  • motiveer je medewerkers
  • help je kandidaten zonder de juiste opleidingsachtergrond aan een inspirerende baan

Subsidie voor werkgevers

Van 2024 t/m 2026 kunnen kinderopvangorganisaties een tegemoetkoming krijgen voor een deel van de loonkosten van groepshulpen als zij groepshulpen helpen zich verder te ontwikkelen via (delen van) opleidingen. Op 23 april 2024 is deze regeling gepubliceerd. De eerste aanvraagtermijn start in november. Lees hier meer informatie over de subsidieregeling.

Deze organisaties helpen je verder

Toolkit met communicatiemiddelen

Er is een toolkit met verschillende communicatiematerialen die je kunt gebruiken om jouw medewerkers en potentiële nieuwe medewerkers te interesseren voor de ontwikkelmogelijkheden die het Ontwikkelpad kinderopvang biedt. Je vindt er een handleiding waarin is uitgelegd hoe en waarvoor je de verschillende materialen kunt gebruiken, zoals een leaflet, een poster, een social media-uiting etc.

Naar de toolkit

Andere handige informatie

Vraagbaak

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen of twijfel je nog? Stel je vraag aan de Vraagbaak Ontwikkelpad kinderopvang. Binnen 3 werkdagen neemt een regisseur van NLwerktaanwerk contact met je op.

Mail de vraagbaak