Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Kansen op de arbeidsmarkt per branche

Laat je inspireren

In welke branches liggen werkkansen, en met welke talenten kunnen mensen overstappen? Op deze pagina kun je de arbeidsmarktkansen in meer dan 100 branches doorzoeken en vergelijken via onze routekaarten.

Wat zijn routekaarten?

In een routekaart brengen we arbeidsmarktinformatie van een branche in beeld. Wat doet de branche en voor welke beroepen worden mensen gezocht? Met welke eigenschappen en talenten kun je er werken? In de routekaarten is dat op een uniforme manier samengevat.

Voor wie zijn de routekaarten?

De routekaarten zijn een inspiratiebron voor werkgevers, arbeidsmarktprofessionals die werkgevers ondersteunen en brancheorganisaties. Sta je voor de uitdaging om nieuwe talenten aan te trekken vanuit andere branches? Zoek je naar een effectieve manier om werknemers soepel van het ene naar het andere werk te begeleiden? Wil je weten welke competenties/eigenschappen essentieel zijn voor succesvolle loopbaantransities? Doorzoek de routekaarten en ontdek de kansen!

Hoe kan ik zoeken?

Raak geïnspireerd door een match met onverwachte branches

In de zoekmodule van de routekaarten staan vaardigheden centraal in plaats van diploma’s.

  • Kies de belangrijkste eigenschap(pen) die in jouw branche of bedrijf nodig zijn; of die de medewerker die wil uitstromen heeft. Alleen op eigenschap zoeken geeft al een aantal matches.
  • Verfijn je zoekopdracht door krapteberoepen en/of werkniveaus te kiezen.

Het systeem toont nu automatisch branches die een aantal van de door jou ingegeven zoekcriteria gemeen hebben. Ben je specifiek op zoek naar zijinstroom-mogelijkheden, dan kun je dat ook aanvinken.

Met de routekaarten willen we je kennis laten maken met branches die je nog niet kent. Klik dus bij je zoektocht niet of niet alleen je eigen branche aan, dan krijg je de beste inspiratie!

Hoe werkt het filteren?

  • Filter je op eigenschappen én krapteberoepen én opleiding dan toont het systeem alle routekaarten die ál deze kenmerken gemeen hebben.
  • Vink je binnen een filtercategorie meer aan (bijvoorbeeld eigenschappen), dan toont het systeem alle routekaarten die 1 van deze eigenschappen hebben.

Dus:

  • zoek je op ‘communicatief’, ‘management’ en ‘hbo-niveau’ dan krijg je alleen de routekaarten waar dit alledrie is aangevinkt;
  • zoek je op ‘communicatief’, ‘zelfstandig’, ‘management’ en ‘hbo-niveau’ dan krijg je de routekaarten waarin ‘communicatief’, ‘management’, ‘hbo-niveau’ is aangevinkt én de routekaarten waarin ‘zelfstandig’, ‘management’ en ‘hbo-niveau’ is aangevinkt.

Moet de branche of medewerker per se 2 specifieke eigenschappen hebben, vul dan onderaan de lijst de tweede eigenschap in bij ‘Extra eigenschap’.

Routekaarten
Eigenschappen
Krapteberoepen
Werkniveau
Branche
Thema's
Zij-instroom
Extra eigenschap

Maak een routekaart

Op zoek naar nieuwe mensen voor jullie beroepsgroep? Maak samen met ons een routekaart! Wij hebben een standaard vragenlijst die we samen met jullie kunnen invullen.

Mail ons!