Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Collegiale in- en uitleen maakt alle bedrijven beter: cafés in Zwolle werken al jaren samen

In coronatijd moesten de cafés dicht, maar het personeel moest worden doorbetaald. Wat doe je dan? Café Het Vliegende Paard in Zwolle had daar direct een oplossing voor: uitleen van collega’s aan andere bedrijven in de stad. Zo werkten het barpersoneel, de garderobecollega’s en de bedieningsmedewerkers ineens bij Wehkamp, in een particuliere coronateststraat, in de kinderopvang of in logistieke functies. Daar stopt de uitleen niet: het café gaat door met uitleen van collega’s en heeft zelfs een volgende stap gezet in de samenwerking tussen bedrijven in de stad.

In lockdowntijd was het een noodzaak, maar nu is het een samenwerkingsmodel. Het horecabedrijf zette vorig jaar officieel een uitzendbureau op: PK Uitzendbureau, in de volksmond ‘Paardenkracht’. “De uitleenconstructie werkte zo goed dat we die hebben doorgezet”, vertelt Samma van der Meer, mede-eigenaar van PK Uitzendbureau (rechts op onderstaande foto).

De tekst gaat verder onder de foto

Van lockdown naar uitzendbureau

Samma neemt ons mee terug naar maart 2020. “Alles moest dicht, maar het café moest de mensen die in loondienst werken wel blijven doorbetalen. Dat was een enorme kostenpost voor het café.” Samen met collega’s van Het Vliegende Paard zocht ze naar oplossingen. Dat begon met het bezorgen van speciaalbier in Zwolle, de introductie van een maaltijdservice met vegetarisch eten en daarna het uitlenen van collega’s aan andere bedrijven. 

Zo’n 130 mensen konden in coronatijd aan het werk bij andere bedrijven in Zwolle. Samma: “Zo hielden wij onze loonkosten laag. Toen alles weer open mocht, bleef de behoefte van andere bedrijven om onze collega’s in te kunnen zetten. Er is veel behoefte aan personeel, vooral voor de onregelmatige uren in de horeca. In de Voorstraat in Zwolle zitten meerdere cafés naast elkaar. Als onze buren bij Bloopers personeel nodig hebben voor een avond en wij hebben nog mensen over, lenen we ze uit. Andersom geldt dat ook. Dat biedt alle cafés meer zekerheid dat ze elke dag mensen achter de bar hebben staan.” Is dat dan een oplossing voor het tekort aan personeel? Nee, vindt Samma. “Het beperkt niet de vacatures, maar wel de stress om medewerkers.”

De bedrijven waar Het Vliegende Paard mee samenwerkte in lockdowntijd wilden de jonge collega’s van het café ook in blijven zetten. “Daarvoor hebben we eerst een uitleenconstructie opgezet”, vertelt Samma. “Voor elk gewerkt uur, kreeg Het Vliegende Paard een klein bedrag. Inmiddels hebben we dat helemaal geprofessionaliseerd met PK uitzendbureau.”

De tekst gaat verder onder de foto

Het verschil tussen Het Vliegende Paard en PK

PK Uitzendbureau is ontstaan door een behoefte van de collega’s van Het Vliegende Paard. Het café heeft veel personeel door goede mond-tot-mondreclame onder studenten. “Als je bij Het Vliegende Paard werkt en je wil meer uren maken, kunnen we je uitlenen aan cafés in de straat”, zegt Samma. “Als je via PK werkt en je wil meer uren maken, pak je gewoon diensten op bij alle bedrijven waar we mee samenwerken.” 

De werkwijze van PK is nu meer geautomatiseerd dan het systeem van collegiale in- en uitleen. Het uitzendbureau gebruikt software waar opdrachtgevers diensten in zetten die de medewerkers online kunnen accepteren. Het Vliegende Paard daarentegen, gebruikt een WhatsAppgroep waar de diensten bij de buren in worden gezet. Samma: “De medewerkers van PK kiezen voor flexibiliteit, terwijl de medewerkers van Het Vliegende Paard het fijn vinden om verbonden te zijn aan één bedrijf en af en toe ergens anders te staan als het nodig is.”

Het voordeel aan de collegiale in- en uitleen van collega’s in de Voorstraat is dat andere cafés precies weten welke mensen er bij Het Vliegende Paard werken en dat Het Vliegende Paard weet wie de andere cafés in huis hebben. Kwaliteit wordt daardoor gegarandeerd bij de verschillende werkgevers. “Daardoor ontstaat er meer een Voorstraatteam, in plaats van een team per café. Iedereen kent elkaar”, zegt Samma.

Samenwerken met studentenverenigingen

Om het uitzendbureau goed draaiend te houden en goede mensen te vinden, werkt Paardenkracht Uitzendbureau samen met de studentenverenigingen in Zwolle. Want wie in Zwolle gestudeerd heeft, kent Het Vliegende Paard. Samma: “We kennen alle Zwolse studentenverenigingen heel goed. En zij hebben veel jonge mensen die op zoek zijn naar flexibel werk. Daarom hebben we bij PKeen extra incentive voor de verenigingen: voor elk uur dat iemand van de vereniging via PK werkt, krijgt de vereniging 50 cent. Dat betekent dat als je met 10 mensen 8 uur op een dag werkt, je op één dag 40 euro hebt verdiend voor je vereniging.”

Een ideale oplossing voor Uitzendbureau PK, de verenigingen en voor de studenten. “Schoolroosters zijn niet meer zoals vroeger”, vertelt Samma. “Ze kunnen ineens wisselen en lesdagen zijn niet elke dag even lang. Als je van de ene op de andere dag een ander rooster hebt, is dat geen probleem voor je werkrooster. Je pakt dan gewoon andere diensten op. De studenten werken via PK op de tofste plekken in de stad, bijvoorbeeld op evenementen als Bevrijdingsfestival, bij wedstrijden van PEC, in de verschillende populaire cafés of bij transportbedrijven Kruitbos en Transfero. Elke dienst is weer een kijkje in de keuken van iemand anders. ”

Hoe je zelf in- en uitleen van collega’s organiseert in een stad of straat

Samma raadt het iedereen aan om collega’s op verschillende plekken te laten werken. De kennis die werknemers opdoen op andere plekken, kunnen ze ook toepassen bij Het Vliegende Paard. “En als wij een keer in nood zitten, hebben we andere bedrijven die ons willen helpen”, vertelt ze. Samma heeft vijf tips om dit zelf op te zetten in een stad of straat:

  1. Vraag het personeel of ze ervoor openstaan om af en toe ergens anders te werken. Samma: “Je weet dat jouw personeel de kwaliteit heeft die andere bedrijven ook nodig hebben. Als je collega’s meer uren willen maken, kun je ze daarin voorzien.”
  2. Durf het gewoon eens te proberen en kijk waar je tegenaan loopt. Samma: “Dat hebben wij ook gedaan. Als je mensen hebt die willen werken, dan kun je al beginnen. Als je een aantal diensten collega’s in- en uitgeleend hebt, evalueer je en optimaliseer je.”
  3. Maak de balans op van de kosten. Samma: “Is het in- en uitlenen van collega’s onderling gratis, of vraag je aan de bedrijven waar je mee samenwerkt een compensatiebedrag? Het is goedkoper om collega’s van een ander bedrijf in te zetten dan om een zzp’er in te huren, dus bepaal wat je er onderling voor over hebt om die kosten te besparen.”
  4. Maak goede afspraken. Samma: “Als er iemand ziek wordt of als er iets gebeurt tijdens de dienst bij een ander bedrijf, wie is er dan verantwoordelijk? Maak hier duidelijke afspraken over en leg ze vast.”
  5. Laat de Kamer van Koophandel weten dat je aan in- en uitleen doet.

Alleen maar denken aan je eigen bedrijf levert minder op dan samenwerken met anderen. “We concurreren in de Voorstraat ook met andere plekken in de stad”, concludeert Samma. “Je kunt ondernemer zijn voor de stoep, voor de straat of voor de stad. Als het hier in de straat bij alle cafés populair is door goede bediening en goed barpersoneel, is dat mooie reclame. Dan weten gasten ons beter te vinden en komen ze hier liever dan op andere plekken.”

Meer weten over de regels rond collegiale in- en uitleen?
Bekijk de checklist en veelgestelde vragen

Naar de informatie

Collegiale in- en uitleen maakt alle bedrijven beter: cafés in Zwolle werken al jaren samen