Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

De kracht van leergierigheid: Skills-based werven en werken bij Marvo Technologies

In de wereld van techniek is het niet vanzelfsprekend dat mensen van jongs af aan met het vak in aanraking komen. Wie geen ouder of familielid in de techniek heeft, denkt er misschien niet snel aan om die richting op te gaan. Toch bewijst Marvo Technologies dat talenten met de juiste skills en instelling een succesvolle carrière in de techniek kunnen opbouwen, ook als hun achtergrond niet direct aansluit op het vakgebied.

Foto’s: Olivier Huisman
Tekst: Tiffany Frasa

Marvo Technologies is een familiebedrijf met diepe wortels in Tilburg. Nellie van Uffelen, HR-medewerker en mede-eigenaar, en haar man Ronald namen het bedrijf 30 jaar geleden over. Waar Ronald zich richtte op de technische kant, nam Nellie de organisatie en personeelszaken op zich. De ontwikkeling van mensen is voor haar altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. “Je moet blijven investeren in je mensen. Techniek verandert razendsnel en de enige manier om bij te blijven, is door een leercultuur te creëren,” vertelt Nellie.

De transitie naar skills-based

Vroeger was het technische vakgebied een wereld waarin men vaak via familie of een traditionele opleiding binnenkwam. Tegenwoordig zoekt Marvo veel breder naar talent. Ze kijken vooral naar de intrinsieke motivatie en de leergierigheid van kandidaten. “We hebben geen strikte functie-eisen. Mensen die geïnteresseerd zijn in techniek en de juiste mindset hebben, kunnen hier altijd terecht,” zegt Nellie.

Kristof Claesens is zo iemand. Hij begon zijn loopbaan in de boekhouding. Na een paar jaar kwam hij erachter dat hij daar niet gelukkig van werd. “De constante stress, de verantwoordelijkheid en de hele dag achter een scherm werken was niks voor mij,” vertelt hij. Via een vriend hoorde hij dat Marvo iemand zocht voor de kwaliteitsdienst. “Ik dacht: ik probeer het gewoon. Als het niets is, dan is het niets.”

Hij liep een dag mee en raakte enthousiast. Zijn precisie en analytische vaardigheden vanuit de boekhouding bleken perfect aan te sluiten op de kwaliteitscontroles binnen Marvo. Inmiddels runt hij, nog geen twee jaar later, de kwaliteitsafdeling in zijn eentje. Hij checkt producten die uit de machines komen, programmeert eigen controleprogramma’s en voert kwaliteitscontroles uit. “De snijgereedschappen van machines die we gebruiken, slijten. Dat is heel normaal, maar daar moeten we rekening mee houden. In het maken van een product voor een klant gaat het soms om een duizendste van een millimeter.” En daarin komt de wiskundige achtergrond van Kristof perfect van pas.

Een veilige leercultuur

Een cruciale voorwaarde voor deze aanpak is een veilige werkomgeving waarin medewerkers fouten mogen maken. “Leren gaat met vallen en opstaan,” benadrukt Nellie. “Als je wilt dat mensen nieuwe technieken ontdekken en zichzelf ontwikkelen, moet je fouten durven toestaan.” Kristof herkent zich hierin: “Toen ik begon, kreeg ik direct vier cursussen om goed mee te kunnen komen. Als je de wil hebt om te leren, dan kun je veel meer dan je misschien denkt. Een diploma is mooi meegenomen, maar het betekent niet automatisch dat je alles al onder de knie hebt.”

Nellie vervolgt: “Het voordeel van deze tijd is dat er heel veel informatie online te vinden is. Je kunt jezelf heel veel aanleren. Dat stimuleert mensen om buiten hun eigen vakgebied te kijken naar een baan. Als wij vervolgens alleen kijken naar diploma’s, lopen we die goede autodidacten mis.”

Het is niet voor niets dat Marvo de OOM-award 2024 heeft gewonnen voor meest actieve leerbedrijf. Deze award is van Stichting OOM (opleiding ontwikkeling metaalbewerking), het scholingsadviesbureau van sociale partners in de Metaalbewerking. “Opleiden zit verankerd in de cultuur van dit bedrijf”, luidt het juryrapport. “Zo was het bedrijfsopleidingsplan voor 2025 al ruim voor het einde van 2024 gereed. Daarnaast zijn ontwikkelgesprekken en het ontwikkeluurtje ook vaste prik bij Marvo. Daarom krijgt Marvo de OOM Award.” 

Van tussenjaar tot volwaardige loopbaan

Marvo staat bekend om zijn open blik richting kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe richting in hun carrière. Nellie ziet vaak dat mensen in een tussenjaar of zij-instromers enorm gemotiveerd zijn. Niet de juiste achtergrond, maar wel de juiste mindset. Zo werkte dat ook bij Kristof: “Als er alleen maar gekeken werd naar diploma’s, dan was ik nu nog steeds administratief medewerker. Ik was niet gelukkig in dat werk. Door naar mijn vaardigheden en interesse te kijken, heb ik hier een plek gevonden waar ik echt iets beteken.” 

Hij ziet skills-based werven als de toekomst: “Het zorgt ervoor dat mensen sneller gemotiveerd zijn om te groeien en een aandeel in het bedrijf te hebben. Ik heb in korte tijd al een mooie groei doorgemaakt.”

Tips voor andere bedrijven

Marvo’s aanpak biedt waardevolle lessen voor bedrijven die ook willen overstappen op skills-based werven:

  1. Creëer een veilige leeromgeving. Zorg dat medewerkers zich vrij voelen om fouten te maken en nieuwe dingen te proberen.
  2. Geef mensen de kans om verschillende taken te ontdekken. Door in verschillende rollen te kijken, ontdekken medewerkers waar hun talenten liggen.
  3. Sta open voor mensen in een tussenjaar of zij-instromers. Deze groep bevat vaak gemotiveerde talenten die misschien niet in het standaard plaatje passen, maar wel perfect binnen het bedrijf kunnen groeien.
  4. Stimuleer interne ontwikkeling. Opleidingen, cursussen en praktijkervaring zorgen ervoor dat medewerkers steeds beter worden in hun vak.
  5. Durf het risico te nemen. “Een werknemer kan je verrassen”, zegt Kristof. “Maar als je alleen naar diploma’s kijkt, mis je misschien geweldige medewerkers.”
  6. Laat mensen een dag meedraaien. Dit helpt zowel werkgever als werknemer om te ontdekken of er een match is.
  7. Een cv zegt soms veel minder dan iemands skills. Kristof: “Je hebt net zoveel kans om op basis van skills een goed persoon te vinden als op basis van diploma. Medewerkers uit andere sectoren nemen vaak hele innovatieve ervaring mee.”

Voorbeeld voor anderen

Marvo Technologies bewijst dat een skills-based aanpak werkt. Door te focussen op motivatie en leergierigheid in plaats van diploma’s en ervaring, trekken ze talent aan dat anders misschien over het hoofd zou worden gezien. De verhalen van medewerkers zoals Kristof laten zien hoe waardevol het is om open te staan voor nieuwe talenten en hoe een bedrijf kan groeien door continu te investeren in mensen.

 

De kracht van leergierigheid: Skills-based werven en werken bij Marvo Technologies