Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Een AI-collega die beter schrijft dan jij. Hoe realistisch is dat?

Een AI contentmarketeer die teksten, socialmediaposts, e-mails, herinneringen en meer schrijft. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Of worden menselijke contentmarketeers al bang dat hun baan straks verdwijnt? Het bedrijf Typetone heeft Sarah ontwikkeld. Sarah is een digitale contentmarketeer die bedrijven helpt die zelf geen mogelijkheid hebben om een menselijke marketeer in te huren. Sjoerd de Kreij van Typetone: “We hebben mensen nodig op de arbeidsmarkt, maar die zijn er niet. We lossen dit niet op korte termijn op door meer mensen erbij te halen. Op korte termijn zit er meer winst in productiever worden. Dat is precies wat we met AI kunnen doen.”

Het arbeidsmarkttekort is een groot probleem in alle sectoren. Maakberoepen worden al jarenlang geautomatiseerd door robotisering en nieuwere machines. De tijd is nu aangebroken dat kennisberoepen ook hulp krijgen van technologische vooruitgang. “Banen veranderen, net als ze veranderd zijn toen het internet opkwam”, zegt Sjoerd. “En dat is maar goed ook. Als we altijd maar stil blijven staan, lossen we de grote problemen niet op.” 

Anchrit Edelaar, NBBU

Anchrit Edelaar is senior communicatieadviseur bij de NBBU, zij ziet AI-Sarah als haar volwaardige collega. “Ze werkt hier pas een paar weken en ik zie nu al de voordelen.” De NBBU is de branchevereniging voor arbeidsmarktintermediairs. Deze instantie maakt dankbaar gebruik van de ontwikkeling van AI. 

AI als collega

Anchrit laat Sarah posts maken voor de LinkedInpagina van NBBU. Als Anchrit zelf akkoord heeft gegeven op de posts, plant Sarah ze in. “Het werk wordt mij deels uit handen genomen door AI”, vertelt Anchrit. “Ik selecteer simpelweg thema’s waar ik content over wil, ik kies de tone of voice en ik vertel Sarah wat de doelgroep is. Daarna druk ik op enter en gaat ze aan de slag. Als de posts binnen zijn, check ik de content en geef ik akkoord of feedback.”

Bovenstaande afbeelding is een screenshot van de telefoon van Anchrit, waarin Sarah haar een bericht stuurt.

Sarah is nog wel een lerende tool. Ze is nog niet 100% betrouwbaar en moet altijd gecontroleerd worden door een menselijk oog. “Als je het lokale zwembad bent en je wil twee keer per week iets op je socials hebben over de openingstijden, nieuwe acties of de zwemlessen, dan is AI betrouwbaarder dan wanneer je in mijn branche zit. Ik heb soms te maken met zaken die gevoelig liggen. Ik wil niet dat Sarah iets op LinkedIn plaatst dat drie weken later op de cao-onderhandeltafel ligt.”

Verzet je niet tegen AI

Een hele opluchting voor de menselijke contentmarketeers. AI kan niet alles. En de kwaliteit is lang niet zo goed als bij een mens. Maar de angst voor volledige overname van het beroep door kunstmatige intelligentie leeft wel. “Mensen zijn bang voor verandering”, legt Sjoerd van Typetone uit. “Toen de trein werd uitgevonden, waren mensen bang dat er koeien zouden overlijden door het geluid of de uitstoot van de stoomtrein. Mensen zoeken gelijk naar hoe een verandering slecht voor hen kan uitpakken.”

Sjoerd kijkt liever naar de kansen en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. “We kunnen werk optimaliseren, met minder mensen hetzelfde werk gedaan krijgen en de arbeidsmarktkrapte deels oplossen. Gebruik kunstmatige intelligentie voor jouw eigen doeleinden in plaats van je ertegen te verzetten.”

Van uitvoering naar voorbereiding

Sjoerd voorziet in kennisberoepen vooral een verschuiving van uitvoerend werk naar het bedenken van creatieve ideeën. “Nu schrijf je als contentmarketeer zelf een tekst waar je research voor hebt gedaan en waar je de insteek en de doelgroep voor bepaald hebt. Bij de research en het schrijven kun je je laten ondersteunen door AI. Maar de mens blijft belangrijk bij het bedenken van de onderwerpen, op de hoogte blijven van het nieuws, het bepalen van creatieve invalshoeken en het analyseren van de behoefte van de doelgroep. Dat valt allemaal onder de voorbereiding van zo’n tekst. We gaan van maken naar denken.”

Anchrit is het met Sjoerd eens: “De menselijke maat blijft belangrijk. Ik geloof wel dat AI een deel van ons werk verandert. Maar de menselijke gedachtegang en het oog voor oorzaak en gevolg en bijbehorende risico’s, die blijven.” 

Lopen over de mandarijnen

Anchrit vindt dat we AI overal moeten inzetten waar het werk makkelijker kan. Een klus die Anchrit recentelijk nog aan Sarah heeft gegeven, is het maken van een afbeelding die past bij een flexibele arbeidsmarkt. Anchrit begint te lachen en vertelt: “Sarah had een afbeelding gemaakt van een marktkraam vol fruit waar allemaal zakenmannen in pak en met koffers langs liepen. Ja. Het is een markt. Met arbeid. En wellicht flexibel. Maar het is niet de flexibele arbeidsmarkt die ik bedoelde.”

Blik op de toekomst

Typetone “traint” Sarah steeds verder op vakspecifieke informatie, zodat ze evenveel snapt als een medewerker van een bedrijf. “Onze toekomstdroom is een uitzendbureau te hebben vol AI-medewerkers”, zegt Sjoerd. “We willen een volledig AI-team dat binnen 20 minuten op niveau kan werken in plaats van de medewerker die je eerst een half jaar moet inwerken. Zo lossen we op korte termijn een deel van het personeelstekort op.”

Is dat realistisch? Anchrit denkt dat het nog wel even duurt voordat AI een belangrijk deel is van onze maatschappij. “Zie het voor je als een dansvloer: als er één iemand gaat dansen, dan is dat de innovator. De rest van de zaal kijkt toe. Maar dan komen er meer mensen bij: de early adopters. Pas als de dansvloer goed gevuld is, komt de rest.”

Kerstdiner

Er staan video’s online waarin mensen in de jaren ‘90 op straat geïnterviewd werden over het hebben van een mobiele telefoon. De algemene mening? ‘Ik hoef geen mobieltje, want ik heb thuis een telefoon.’ Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. 

Anchrit: “Ik snap wel dat mensen bang zijn voor AI, maar ik wil hen aanraden om eens te kijken wat je er allemaal mee kan. Vraag eens aan ChatGPT om een kerstdiner te maken voor 8 mensen, van wie één iemand glutenallergie heeft en één iemand veganistisch eet. Wedden dat je meer inspiratie opdoet dan in de app van de supermarkt? Technologie omarmen is beter dan jezelf er tegen verzetten. Kunstmatige intelligentie is de toekomst en ik ben blij dat ik er in mijn werk al gebruik van maak.”

Anchrit gaf na het interview nog twee concrete voorbeelden van LinkedIn-posts die geschreven zijn door Sarah. Je vindt ze via onderstaande links:
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2

Een AI-collega die beter schrijft dan jij. Hoe realistisch is dat?