Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Diamo komt verder met de meester-gezel methode

Bouwbedrijf Diamo Realisatie is zich bewust van het belang van het borgen van kennis in de organisatie. Daarom werken ze er met de meester-gezel methode. Het bedrijf uit Sittard koppelt jongeren aan ervaren collega’s om vakkennis en ervaring op een gestructureerde manier te delen. Dit traditionele systeem zorgt voor het behoud van vakmanschap. “Het voordeel als je dit in je organisatie hebt, is dat het vakmanschap heel erg overgedragen wordt,” zegt directeur Ronald Jaspers van Diamo Realisatie over de meester-gezel methode. Door jongeren aan te moedigen om zelf oplossingen te bedenken en verantwoordelijkheid te nemen, ontwikkelen ze vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te werken. En voor ervaren werknemers betekent het meesterschap een extra uitdaging in hun werk.

Het meester-gezel principe wordt al eeuwenlang gebruikt om expertise over te dragen door te leren en experimenteren op de werkvloer. De focus ligt op mentorschap en praktische training. “Het vakmanschap neemt af. Omdat er tegenwoordig niet zoveel meer traditioneel gebouwd wordt, zoals we hier wel doen, is het heel erg moeilijk om een allround timmerman te krijgen. Op het werk opleiden is dan ideaal,” zegt uitvoerder Pablo de Bruijn. Hij heeft al twee jaar leerling Collin Buckx onder zijn hoede. “Hij kwam hier toen hij net van school kwam, dus hij kon nog niet veel. Nadien heeft hij steeds meer mogen doen van mij. En nu staat hij eigenlijk al zelf het te timmeren. Dus ja, petje af.”

Van elkaar leren
Bij Diamo Realisatie zijn ook calculator Huub Franken en projectleider Demi Steps aan elkaar gekoppeld. “Ik help Demi bij de overdracht. Wat voor materialen er begroot zijn, wat zij moet bestellen, en wat de normen zijn. Demi is nog vrij jong, maar zeker niet dom. Het is hartstikke mooi om haar iets bij te brengen,” zegt Huub. Ook Demi waardeert de samenwerking met een ervaren collega: “Als ik vragen heb over hoe we dat in elkaar zetten, waar ik rekening mee moet houden, weet hij mij hier goed mee te helpen en een antwoord op te geven. Ik vind het eigenlijk wel heel fijn. Met leeftijd heb je ook heel veel ervaring. En daar leer ik heel veel van.”

Het meester-gezel-principe is geen eenrichtingsverkeer. Ronald ziet binnen zijn bedrijf gezellen ook van de jongeren leren. Moderne technologieën, zoals apps en digitale tools, worden vaak door de jongere generatie aangedragen, waardoor de oudere generatie nieuwe inzichten krijgt. Dit wederzijdse leren versterkt de dynamiek binnen teams en zorgt voor een cultuur van continuïteit en innovatie.

Ronald gelooft in de meerwaarde van de methode voor alle ondernemers. “Ik gun het anderen zo graag, zodat ze dit mogen meemaken. Voor zowel de vakman als de leerjongen, is het iets wat je in de toekomst alleen maar profijt kan brengen.”

Bekijk het verhaal van Diamo Realisatie

 

 

 

 

Diamo komt verder met de meester-gezel methode