Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Nieuwkomersplatform biedt concrete handvatten voor werkgevers die met nieuwkomers willen werken

Werkgevers die asielzoekers, statushouders en Oekraïense ontheemden beter willen begeleiden naar de arbeidsmarkt, kunnen vanaf nu terecht op het kennisplatform van NLwerktaanwerk. Donderdag werd in het Microsoft Business Center Nederland de nieuwe pagina van NLwerktaanwerk over nieuwkomers officieel gelanceerd. Voorafgaand aan de lancering kwamen werkgevers, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen bijeen om het belang van arbeidsparticipatie van nieuwkomers te benadrukken.

Foto’s: Salar Ashari
Tekst: Tiffany Frasa
Initiatiefnemers vanuit NLwerktaanwerk: Ellen Kok en Jeroen Brandes

“De professional die toevallig ergens anders geboren is”

Wilma Roozenboom, directeur van Refugee Talent Hub, schetste direct de kern van het probleem: “We hebben het over de professional die toevallig ergens anders geboren is.” Ze wees op de enorme kansen die er liggen: 300.000 nieuwkomers in Nederland tegenover 400.000 openstaande vacatures. “Wat zou het opleveren als we alle belemmeringen voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt opheffen? Volgens een kosten-batenanalyse van SEO zou dat twee miljard extra welvaart betekenen in tien jaar tijd.”

Ook Anke den Ouden, algemeen directeur van Microsoft Nederland, onderstreepte het belang van het doorbreken van vooroordelen in het wervingsproces: “We moeten stoppen met kijken naar namen of hoe buitenlands iemand klinkt. Kijk naar wat iemand kán.” Ze wees op de IT-sector, waar op dit moment 23.500 vacatures openstaan en waar 63% van de bedrijven moeite heeft om de juiste specialisten te vinden. “Met de opkomst van AI en de groeiende techsector liggen er enorme kansen voor nieuwkomers.”

Ervaringsverhalen: werk als sleutel tot integratie

Tijdens het evenement kwamen meerdere nieuwkomers aan het woord, waaronder Ramazan, die als vluchteling naar Nederland kwam en nu als Cloud Engineer bij de Hogeschool Utrecht werkt. “Om mezelf en mijn kinderen gemotiveerd te houden in het asielzoekerscentrum, nam ik ze elke dag mee naar de bibliotheek. Nu werk ik in de IT en help ik anderen om dezelfde stappen te kunnen zetten.”

Dat het lastig is als nieuwkomers een baan te vinden, bleek wel uit het verhaal van Laurance Al Fayad. Hij werkt bij IKEA Utrecht, maar die kans grijpen was niet gemakkelijk.” Het was moeilijk. Een nieuw land, een nieuwe cultuur, een nieuwe taal. Maar ik ben een vechter. Ik sla mezelf er doorheen. Werken is leven.” Hij deed een oproep aan werkgevers: “Ik reik mijn hand uit, maar de werkgever moet dat ook doen. Anders raken we elkaar niet. Doe moeite voor nieuwkomers, want werk is belangrijk voor ons allebei.”

Werkgevers stappen naar voren

Raymond Puts, algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN, riep werkgevers op om hun deuren open te zetten: “Kun je de deur open doen voor mensen die het nodig hebben? We weten dat werk meer betekent dan inkomen. Het zorgt voor integratie, taalontwikkeling en een plek in de samenleving.” Hij verwees naar het succesvolle ‘work first’-model dat sinds de oorlog in Oekraïne werd toegepast, waarbij 70.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland direct aan werk werden geholpen. “Waarom lukt het daar wel, maar bij andere groepen nog niet?”

Daarom is de lancering van het kennisplatform over nieuwkomers zo belangrijk. Puts: “Werkgevers moeten weten waar ze aan toe zijn. Wat kan er, wat mag er en hoe regel je het? Het kennis- en ondersteuningspunt dat nu wordt ingericht, helpt werkgevers om deze stappen te zetten.” Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! zal dit punt organiseren binnen NLwerktaanwerk.

Barrières wegnemen

In een paneldiscussie met COA, VNG en UWV werd gesproken over de obstakels die werkgevers en nieuwkomers ervaren. Judith Duveen, directeur Werkbedrijf UWV, benoemde de uitdagingen rondom werkvergunningen: “We behandelen de meeste aanvragen binnen enkele dagen, maar werkgevers moeten zeker weten dat ze op lange termijn met een werknemer verder kunnen.”

Daarbij is praktische ondersteuning van wezenlijk belang. Marianne van der Sloot, voorzitter van de VNG-commissie Participatie en Integratie: “Werkgevers hebben koudwatervrees. Ze willen helpen, maar weten vaak niet hoe. We moeten zorgen dat werkgevers en nieuwkomers elkaar vinden en dat er ondersteuning is op de werkvloer.”

“Maar eerst moeten bureaucratische barrières worden geslecht”, zegt Joeri Kapteijns van COA. “Het ontbreken van een bugerservicenummer komt nog veel te vaak voor. Dan vindt iemand een baan, maar moet diegene nog maanden wachten om te kunnen starten. Dat is voor niemand goed. Daarin moeten we blijven verbeteren.”

Iedereen moet mee kunnen doen

De bijeenkomst werd afgesloten met een toespraak van staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie. “Wie je ook bent – in ons land moet je mee kunnen doen. Dat betekent dat nieuwkomers moeten integreren, de taal leren en werk vinden. Dat vraagt om samenwerking.”

Hij kondigde aan dat er pilots gestart worden met ‘startbanen’ voor nieuwkomers, waarbij mensen direct aan de slag kunnen in combinatie met inburgeringstrajecten. “We moeten zorgen dat mensen die mogen werken, ook daadwerkelijk aan werk geholpen worden. Niet iedereen is zo’n vechter als Laurance. We moeten drempels wegnemen zodat iedereen een eerlijke kans krijgt.”

Nieuw kennisplatform voor werkgevers

De lancering van de pagina over nieuwkomers op NLwerktaanwerk.nl is een belangrijke stap om werkgevers te ondersteunen in het bieden van kansen aan deze doelgroep. Op de website kunnen werkgevers terecht voor tips, nuttige samenwerkingen, subsidies en inspirerende verhalen. Het doel is helder: nieuwkomers sneller en duurzamer aan het werk helpen en daarmee de Nederlandse arbeidsmarkt versterken.

Neem een kijkje op www.nlwerktaanwerk.nl/nieuwkomers en ontdek hoe jij als werkgever een verschil kunt maken.

Nieuwkomersplatform biedt concrete handvatten voor werkgevers die met nieuwkomers willen werken