Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Van IT-bedrijf naar onderwijsvernieuwer na een inspirerende kennissessie

Vinden en binden van goed personeel. Hoe doe je dat? Daar weet Pieter Vermeer, regisseur in de regio Utrecht voor NLwerktaanwerk, alles van. Hij organiseert kennissessies met ondernemers om ze verder te laten kijken dan alleen naar de orde van de dag.

Vermeer gaat in de regio Utrecht met ondernemers in gesprek die tegen personeelsvraagstukken aanlopen: hoe vind ik goede mensen, hoe bind ik ze aan mijn bedrijf en hoe zorg ik ervoor dat ik een goede werkgever ben? “Een ondernemer begint met een bedrijf, omdat de ondernemer in een dienst of product gelooft”, zegt Vermeer. “Het is fijn als je een team om je heen hebt met wie je dat samen kunt uitwerken. Maar sommige ondernemers hebben te weinig aandacht voor het team, omdat ze klanten tevreden hebben te houden, moeten denken aan sales en aan productinnovatie. Personeelsbeleid komt helaas vaak pas later.”

Succesverhalen

Eerdere kennissessies van Vermeer waren al een groot succes voor ondernemers. “Ik doe nu een aantal kennissessies met DotSlash, een bedrijfsverzamelcomplex vol start-ups en scale-ups. Het zijn veelal IT-bedrijven die bijna allemaal tegen krapte op de arbeidsmarkt aanlopen.” De bedrijven in de kennissessies van Vermeer willen groeien, maar kunnen daar de juiste mensen niet voor vinden. Dat is waar Vermeer met NLwerktaanwerkt helpt. Hij staat niet voor de groep met een presentatie, maar stimuleert de interactie en laat bedrijven van elkaar leren.

Omdenken

En die interactie levert verrassende inzichten op. “Zo was er een bedrijf dat IT’ers zocht die affiniteit hebben met het onderwijs”, vertelt Vermeer. “Dat was lastig om te vinden, dus we hebben het omgedraaid: kunnen we onderwijskundigen vinden die affiniteit hebben met IT? Het bedrijf kwam tot de conclusie dat het zichzelf misschien niet meer als IT-bedrijf moet profileren, maar als onderwijsvernieuwers. Dat trekt mogelijk een hele andere groep sollicitanten aan. Omdenken levert bij ondernemers vaak nieuwe inzichten op.”

Een ander succesverhaal met een belangrijke les gaat over leeftijd. “De oprichters van start-ups zijn veelal jonge ondernemers. Zij zoeken verbinding met universiteiten en hogescholen om nieuwe collega’s te vinden, terwijl er genoeg 50-plussers op de arbeidsmarkt zijn met een bak ervaring, hoge werkethos én betrokkenheid voor een langere termijn.” De les die Vermeer hieruit haalt? “Kijk verder dan je initiële ingeving en durf je open te stellen voor andere doelgroepen.”

Alleen prachtige voordeur is niet genoeg

Advertenties op LinkedIn, wervingsvideo’s in het kader van employer branding en werken bij-websites. Zo moet het toch lukken om nieuwe collega’s te vinden? “Nee”, zegt Vermeer. “Er is meer voor nodig. Die wervingsvideo’s en advertenties zijn een prachtige voordeur, maar collega’s vinden heel snel de achterdeur als de werksfeer niet goed is. Dan is een wervingsproces zonde van je tijd en geld.”

Tips voor het binden van collega’s

Daarom heeft Vermeer vijf tips om collega’s te binden:

1. Denk aan je huidige mensen.
Voor nieuwe mensen moet je vaak diep in de buidel tasten in het wervingsproces, terwijl je minder geld kwijt bent als je meer focust op de collega’s die je al hebt en het onbenut talent dat in het bestaande team aanwezig is.

2. Houd het salaris van je huidige collega’s eens naast het salaris van de nieuwe collega’s.
Betaal je de mensen die je al hebt wel goed genoeg? Of geef je vooral veel salaris uit aan de nieuwe mensen die nog geen band hebben met je bedrijf?

3. Stimuleer autonomie en flexibiliteit.
Millennials en generatie Z’ers vinden een goede werk-privébalans erg belangrijk. Het is voor hen veel minder gebruikelijk om elke dag van 9 tot 5 op kantoor te zitten. “Bedrijven die hun collega’s vertrouwen, doen het over het algemeen heel goed. In de zorg zie je bijvoorbeeld steeds meer organisaties waar medewerkers zelf hun rooster kunnen indelen.” In plaats van dat de werkgever zegt wie de weekenddiensten draait, bepalen collega’s het onderling. “Mensen willen de ruimte hebben voor hun eigen behoeftes en niet in een vaste structuur geduwd worden.”

4. Draai regelmatig mee op de werkvloer, vooral buiten de kennissector is dat van belang.
“Werk mee in de loods, rijd een rit mee in de vrachtwagen, weet wat er speelt bij de collega’s in de uitvoering”, zegt Vermeer. “Tijdens het werk voer je de echte gesprekken met collega’s en hoor je dingen die je niet in een jaarlijks gesprek hoort.”

5. Denk verder dan standaard wervingsmethodes.
Kijk bijvoorbeeld naar jobcarving, het aannemen van nieuwkomers, parttime werk, partnerships met andere bedrijven en een flexibel werkrooster. “Je kunt wel allemaal Nederlandssprekende fulltimers willen met 3 tot 5 jaar werkervaring, maar op deze arbeidsmarkt is dat lastig.”

Een omslag in werk

Vermeer zet in zijn kennissessies HR hoger op de prioriteitenlijst bij ondernemers. “Ik vind dat elk bedrijf eigenlijk een soort werving- en selectiebureau zou moeten zijn en pas daarna tuinen aanlegt, applicaties bouwt, verzekeringen verkoopt of een andere dienst uitvoert. Vroeger kon je een HR-medewerker achterin de gang zetten en af en toe een vacature de deur uit laten doen, maar zo werkt de huidige arbeidsmarkt niet meer. Je moet nu echt moeite doen en zorgen dat het thema wekelijks of zelfs dagelijks op je agenda staat.”

Van IT-bedrijf naar onderwijsvernieuwer na een inspirerende kennissessie