Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Zo werken verschillende generaties het beste samen

Is Gen-Z gewoon lui? En willen 50-plussers niet mee veranderen met de gedigitaliseerde maatschappij? Dit zijn slechts twee vooroordelen die regisseur Sharon Peters van NLwerktaanwerk regelmatig hoort. Tijd om daar iets aan te doen, vindt ze. Want verschillende generaties kunnen veel van elkaar leren en daarmee een bedrijf beter laten draaien.

“Mijn oma zei vroeger: ‘je moet bijblijven, want de ontwikkelingen gaan heel snel’”, vertelt Sharon. “En dat ging nog maar over de televisie, niet eens over het internet, telefoons of sociale media.” Sharon Peters richt zich vanuit NLwerktaanwerk op generatiemanagement, hoewel ze dat zelf een vreemde term vindt. “Een generatie kun je niet managen”, legt ze uit. “Daarom noem ik onze  workshop vanuit NLwerktaanwerk ‘De Kracht van de Verschillende Generaties.’

De kracht van de verschillende generaties

Elke generatie heeft voor- en nadelen. “Ik merk zelf bij bedrijven die ik help vooral verschillen op het gebied van digitaliseren. De jonge generaties, Gen-Z en millennials, zijn opgegroeid met de telefoon in de hand. Maar dan hoor je vaak opmerkingen van oudere generaties dat die jongeren helemaal niet meer aan het werk zijn en continu op hun telefoon zitten. Dat vind ik onterecht.”

Sharon noemt een voorbeeld van een training die ze zelf een keer bijwoonde. Ze sprak de trainer na afloop en de trainer vertelde dat meerdere mensen in de zaal op hun telefoon zaten. Sharon vroeg de trainer welke leeftijd deze personen hadden. De trainer keek haar vragend aan. “Als de oudere generaties tijdens een training op hun mobiel kijken, is je stof simpelweg vaak niet interessant genoeg. Maar als de jongere generaties hun mobiel in hun hand hebben, zijn ze waarschijnlijk bezig met het opzoeken van meer informatie over het onderwerp van de training.”

Onbewust mensen wegduwen

“Stel, je neemt een jong persoon aan bij de kinderopvang”, gaat Sharon verder. “Dan krijgen ze meestal de minder leuke taken, omdat ze pas net beginnen. Bijvoorbeeld de hele vroege of hele late diensten. En minder tijd aan kinderen besteden dan ze willen. Voor jongere werknemers is dat een van de redenen dat ze snel vertrekken. Veel werkgevers denken nog steeds dat mensen die ouder zijn sommige taken beter uitvoeren, waardoor jongeren pas heel laat in hun carrière leuke dingen kunnen doen.” Met als resultaat dat de jongeren door de voordeur bij een bedrijf binnenkomen, maar de werkgever de achterdeur ook wagenwijd open laat staan.

Sharon vertelt over een bedrijf dat al jarenlang werkt vanuit de gedachte dat elke generatie haar eigen kracht heeft. “Dit bedrijf heeft 10 jaar geleden al gekeken naar het personeelsbestand en inzicht gekregen in de levensfasen van collega’s. Daar hebben ze hun werkvoorwaarden op aangepast. Zij zagen namelijk dat mensen van 50+ hele andere prioriteiten hebben dan mensen die jonger zijn dan 30.” Zo is er bij het bedrijf onder andere ruimte voor mantelzorg of meer tijd met het gezin voor bepaalde leeftijdsgroepen en krijgen jongeren gelijk de kans om zichzelf te laten zien.

“Het bedrijf matcht een jonge werknemer aan een werknemer die binnen vijf jaar met pensioen gaat”, vertelt Sharon. “Zo leren de werknemers van elkaar, omdat de jonge werknemer de kennis krijgt van de oudere werknemer en kan de oudere werknemer beter meekomen in een gedigitaliseerde wereld. Vanwege deze constructie heeft de werkgever bijna geen verzuim en nauwelijks vacatures.” 

Zet verschillende generaties in hun kracht

Het probleem van de vooroordelen tussen generaties komt door onbegrip, denkt Sharon. “Er wordt onterecht afgegeven op Gen-Z en millennials. Alsof ze alleen maar op hun telefoon zitten. Maar wordt er dan wel gevraagd wat ze precies op hun telefoon doen? Want de jongere generaties volgen daar het nieuws, in plaats van in de krant, ze lezen posts op sociale media over hoe ze hun werk kunnen optimaliseren en ze blijven in contact met stakeholders.”

Sharon heeft drie tips voor goed generatiemanagement.

Tip 1: Ga in gesprek met de verschillende generaties en doe geen aannames

Zet mensen uit verschillende generaties bij elkaar om naar het proces te kijken. Laat iedereen aan het woord en formuleer op basis daarvan nieuwe processen. “Toen ik als jong meisje op de arbeidsmarkt kwam, had ik enorm veel ambitie. Ik wilde de wereld veroveren”, zegt Sharon lachend. “En elke keer als ik een goed idee had, werd dat idee de grond in geboord door een oudere collega. ‘Dat hebben we al geprobeerd’, zeiden ze dan. Maar ze hielden er geen rekening mee dat ik met mijn leeftijd hele andere inzichten had voor datzelfde idee. Het werd al afgeschoten zonder ernaar te luisteren.”

Tip 2: Durf te leren van andere generaties

Nee, jongeren zijn niet lui en nee, ouderen zijn niet koppig. Iedereen heeft andere ervaring in het werkveld waar je van kunt leren. “Ga eens bij iemand zitten die twee generaties ouder of jonger is dan jij en vraag hoe zij jouw taak aan zouden vliegen. Durf te leren van andere generaties en denk niet dat je zelf alles al weet. Ik zie in mijn sessies over generatiemanagement dat taken heel anders uitgevoerd kunnen worden en dat nieuwe inzichten het werk vaak veel efficiënter maken.”

Tip 3: Doe recht aan de generatie

Familiebedrijven kunnen veel leren van grote multinationals, vindt Sharon. “Daarin hebben millennials de verbindende rol. Voor Gen-Z’ers is het heel belangrijk dat ze de balans kunnen houden in hun werk- en privéleven. Voor generatie X is het belangrijk dat ze inzien wat de wereld nog meer te bieden heeft dan wat ze altijd al gedaan hebben.” 

De kracht van millennials was duidelijk te zien in het begin van de coronatijd, stelt Sharon. “Millennials zorgden er met hun werkmentaliteit en kennis van digitalisering voor dat we allemaal snel remote konden werken. Zij hebben de werkmentaliteit van de generatie voor hen en de digitale kennis van de generatie na hen.”

Een ander voorbeeld vindt Sharon het gebruik van ChatGPT, iets waar vooral jongere generaties graag gebruik van maken. “Zij weten hoe het werkt. Maar als je kijkt naar factchecking, dan kun je dat weer neerleggen bij de oudere generaties.”

Workshop De Kracht van de Verschillende Generaties

Om al deze tips en verhalen te bundelen en nieuwe succesverhalen te creëren, geeft Sharon vanuit NLwerktaanwerk de workshop De Kracht van de Verschillende Generaties. Ze start de workshop met stellingen over verschillende generaties en gaat daar het gesprek over aan. “We kijken naar hoe generaties vertegenwoordigd zijn binnen bedrijven, welke processen er zijn bij een bedrijf en hoe verschillende generaties daarin tot hun recht komen.”

Wil jij ook zo’n workshop bijwonen? Kijk op onze website of er sessies gepland staan (https://www.nlwerktaanwerk.nl/inspiratiesessies), of neem via deze pagina contact op met Sharon. Je kunt haar ook volgen op LinkedIn om op de hoogte te blijven van haar workshops over dit thema..

 

Zo werken verschillende generaties het beste samen