Thema's
- Instroom
- Uitstroom
De branche bestaat uit handelsbedrijven en telersverenigingen die zich bezighouden met de afzet van groenten en fruit. Zij zijn gespecialiseerd in binnenlandse groothandel, import, export, be- en verwerken, verpakken en op- en overslag van groenten en fruit.
Met een totale omzet van ruim € 18 miljard (omzetwaarde) is Nederland groot in productie, import en export van groenten en fruit. De branche is één van de belangrijkste motoren voor de Nederlandse economie en vervult een deel van de wereldwijde behoefte aan gezonde voeding voor miljoenen mensen. Er zijn in Nederland 477 bedrijven die tot de branche Groothandel in Groenten en Fruit behoren. De branche Groothandel in Groenten en Fruit telde in 2020 in totaal 13.343 werknemers. (Bron: arbeidsmarktonderzoek Panteia)
Het jaar 2022 was voor de Nederlandse groente- en fruithandel bijzonder uitdagend. Desondanks nam in 2022 de exportwaarde van groenten en fruit met twee procent toe en tot een totale waarde van € 13,6 miljard. Waar de exportwaarde van verse groenten met vier procent groeide, nam de exportwaarde van vers fruit met maar één procent toe. (Bron: De Nederlandse groente- en fruitbranche)
jaarlijkse omzet in de branche
exportwaarde in 2022 naar 145 landen
De groente- en fruitbranche is mensenwerk. Bedrijven in de groente- en fruitbranche hebben nagenoeg allemaal te maken met arbeid. Inpakken, ompakken, in- en verkoop, administratie, vervoer; het gebeurt allemaal door werknemers. Echter is het een dynamische branche, waarin technische ontwikkelingen snel gaan en veel processen worden geautomatiseerd. De behoefte aan technisch personeel is daarom groot, maar ook is er nog altijd veel vraag naar o.a. logistiek en commercieel personeel.
De groothandel in groenten en fruit vindt vaak plaats binnen een internationale omgeving en kan ook te maken hebben met bepaalde pieken van aanbod van werk. In de branche wordt namelijk alleen gewerkt met verse groenten en fruit en tijd speelt daarom een essentiele rol, wil men een kwalitatief en vers product bij de klant af kunnen leveren.
Thema: Anders organiseren van werk
Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat er in de branche Groothandel in Groenten en Fruit steeds meer sprake is van automatisering en robotisering. Processen worden steeds meer aangestuurd door computers en uitgevoerd door robots. Dat zal betekenen dat er in de toekomst meer behoefte zal zijn aan technisch en ICT-personeel, terwijl de behoefte aan productiemedewerkers zal afnemen.
In- en uitstroom:
In 2020 stroomden er bij bedrijven in de branche 2.421 nieuwe werknemers in en stroomden er 2.390 werknemers uit. Per saldo kwamen er 31 werknemers bij. De instroom bestaat uit jongere medewerkers dan de uitstroom. Reden van uitstroom is meestal dat men een baan bij een ander bedrijf binnen de branche vindt. De uitstroom vanwege pensioneren of arbeidsongeschiktheid is in verhouding klein.
Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt, dus het is moeilijk is om aan personeel te komen. Moeilijk vervulbare vacatures komen het vaakst voor in de domeinen Commercie, Productie, Logistiek en Techniek. In 2020 zochten bedrijven in de branche vooral naar magazijn- en productiemedewerkers. Bijna vier op de tien vacatures was gericht op de invulling van functies in magazijnbeheer of productie. Verkoopfuncties blijven de op twee na grootste functieklasse vormen, goed voor 13% van de vacatures. De vraag naar administratie en klantenservice is relatief sterk gekrompen, terwijl het aantal vacatures voor installatie- en reparatiefuncties juist een stijgende lijn vertoont.
Sociale partners in de Groothandel in groenten en fruit, die ook de cao afsluiten, hebben Handel Groeit opgericht. Handel Groeit richt zich op zaken die te maken hebben met de ontwikkeling van de branche in het algemeen en de scholing en opleiding van werknemers in het bijzonder. Van de meeste cursussen worden de deelnamekosten voor 30%, 40% of 50% vergoed door Handel Groeit.
Ter invulling van het Leven Lang Ontwikkelen werken onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven samen aan programma’s waarin vraag en aanbod van kennis bij elkaar komen. In het Groenpact werken alle groene onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven (waaronder LTO Nederland) en de overheid samen aan de vernieuwing van het Groene Onderwijs. Middels de samenwerking van werkgevers en werknemers in Colland Arbeidsmarkt worden subsidies beschikbaar gesteld voor opleidingen en cursussen.
Opleidingen:
Om in de branche aan de slag te gaan kun je denken aan de volgende mbo-opleidingen: