Thema's
- Instroom
Volgens het CBS bestaat de sector cultuur en media uit drie subbranches:
Onder de branche Media & Cultuur vallen bedrijven uit de branches grafisch/prepublishing, verpakkingen, musea, audiovisueel, uitgeverijen en klassieke muziek. Binnen de branche media vallen uitgevers van kranten, boeken, tijdschriften en vaktitels, publieke en commerciële televisie- en radio-omroepen, online platformen, sociale media en alle organisaties die via het publiceren van content hun doelgroep willen bereiken. Ook productiebedrijven, media- en contentdistributeurs en media-, communicatie- en reclamebureaus maken deel uit van de branche.
De branche ontvangt jaarlijks ruim 3 miljard euro subsidie. Het grootste gedeelte (60%) is afkomstig van gemeenten. Het gaat om 2 miljard euro. 30% van de subsidie-inkomsten komt van het Rijk (1 miljard euro). 10% komt van provincies (300 miljoen euro). De overige inkomsten zijn inkomsten van entreekaarten en sponsoring, in totaal 2 miljard euro.
mensen werken in de sector cultuur en media
werkt als zelfstandige in sommige deelsectoren
Volgens het CBS werken er 142.000 mensen in de branche cultuur en media. Dit is 1,75% van de totale werkgelegenheid. De meeste banen vallen in de subbranche ‘media en entertainment’ (36%). In Nederland is 17% van alle werkenden zelfstandige. Bij de beroepen in cultuur, media en vormgeving is dat heel anders. Zo is het aandeel zelfstandigen nog relatief laag bij drukkerijmedewerkers (25%), maar dit aandeel loopt op tot 66% bij productieassistenten/ producenten/regisseurs televisie, film en theater.
Er zijn weinig branches die zo nadrukkelijk te maken hebben met een digitale transitie als die van de uitgeverij, media en entertainment. In deze sterk door technologie gedreven branche staan werkprocessen en systemen continu ter discussie door de voortrazende technologische ontwikkelingen en innovaties. Het maken van een magazine, tv-programma, nieuwssite of krant gebeurt nu totaal anders dan 15 jaar geleden. Over 5 jaar zal het weer totaal anders zijn.
Beroepen in media- en vormgeving voelen de digitaliseringstrend. Hierdoor is er al langere tijd minder behoefte aan drukwerkvoorbereiders. Dit geldt ook voor grafisch vormgevers, al dan niet werkzaam in drukkerijen.
Er zijn veel verschillende opleidingen in de richting media op mbo-, hbo- en wo-niveau.
Mbo
Op mbo-niveau zijn opleidingen in de branche media te volgen zoals: AV-productie (AV staat voor audiovisueel: geluid en beeld), Mediamaken, Podiumtechniek en evenemententechniek, Printmedia, Ruimtelijke vormgeving, Signmaker en Standbouw en decorbouw.
Hbo
Er zijn ook veel verschillende hbo-opleidingen, zoals Communication and Multimedia Design, Media Innovation, Online Contentcreator, Digitale Techniek & Media.
Wo
Er zijn ook diverse wo- opleidingen, zoals media en communicatie management, informatiekunde, media studies, en communicatie- en informatiewetenschappen.
Een overzicht van alle media-opleidingen op verschillende niveaus: klik hier.