Thema's
- Instroom
- Uitstroom
- Doorstroom
De afgelopen 10 jaar is het aantal bakkerijen in Nederland licht gestegen. Het aantal ondernemingen in de bakkerijbranche is in 2020 circa 4.950. Het aantal winkelvestigingen is de afgelopen 10 jaar daarentegen met 15% gedaald, met in 2020 3631 vestigingen.
Er zijn twee type bakkerijen te onderscheiden, de ambachtelijke - en de industriële bakkers. Daarnaast is er nog onderscheid te maken in bakkerijen met of zonder productielocatie en verkoop van alleen brood of ook banket. Als een bakker alleen verantwoordelijk is voor het opwarmen van producten spreekt men van een industriële bakker. Als een bakker zijn eigen producten maakt, spreekt men van een ambachtelijke bakker.
Het totale aantal werknemers in de bakkerijbranche is tussen 2010 en 2020 gestegen, in 2020 werkten er circa 51.000 mensen in de bakkerijbranche. Van dit aantal werkt 86% in ambachtelijke bakkerijen en 14% in industriële. Naar verwachting blijft het aantal arbeidsplaatsen in de branche minimaal gelijk en mogelijk groeit het aantal licht, volgens de brancheanalyse en het NBC.
Aantal ondernemingen in 2020
Aantal werknemers in 2020
De groei van het aantal bakkerijen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan dat consumenten steeds meer aandacht hebben voor gezondheid, gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Volgens veel ondernemers zal de vraag naar gezondheidsproducten, zoals desemproducten, biologische producten en producten met minder suiker, vet en zout toenemen.
Krappe arbeidsmarkt in deze branche
Het aantal werkenden in de branche brood- en banketzaken is tussen 2012 en 2020 met 5% gedaald. In de periode 2020-2025 neemt het aantal werkenden naar verwachting af met 2%.
Op de arbeidsmarkt staat de bakkerijbranche voor grote uitdagingen. De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, de interesse onder jongeren voor bakkerij gerelateerde opleidingen neemt af en door vergrijzing kent de branche een sterk groeiende uitstroom van zowel werknemers als werkgevers. Industriële en ambachtelijke bakkers ervaren nu al problemen om vacatures ingevuld te krijgen. Er valt te verwachten dat dit de komende jaren steeds moeilijker wordt.
Er is bij Ambachtelijke bakkerijen de meeste vraag naar brood- en banketbakkers. Binnen de industriële bakkers is er in de periode 2020-2025 vooral behoefte aan Procesoperators/Productiemedewerkers.
Meer actuele informatie over de arbeidsmarkt van deze branche is te raadplegen via het Trendrapport Bakkerijbranche.
Een bakkerijmedewerker heeft tenminste een VMBO diploma nodig. Tijdens de VMBO studie kan er in het derde jaar meestal voor de richting bakker worden gekozen. Deze opleiding is een goede vooropleiding voor het werken in een bakkerij. In veel bakkerijen volgt er ook nog een interne opleiding om precies te leren hoe de producten van de desbetreffende bakkerij gemaakt dienen te worden.
Opleidingen
Voor de bakkerijbranche zijn zowel mbo bakkerijopleidingen als mbo opleidingen tot voedingsoperator interessant. De laatste voor de industriële bakkerijen. Het MBO heeft veel specifieke bakkerijopleidingen zoals brood of banketbakker, filiaalchef of bakkerijspecialist. Het mbo heeft twee verschillende leerwegen of leerroutes: de beroep opleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De bol-opleiding is voltijds. De bbl-opleiding is een leerwerktraject, waarbij de leerling vier dagen per week werkt bij een leerbedrijf en een dag per week naar school gaat.
Op hbo-niveau is er geen opleiding specifiek gericht op de bakkerijbranche. Wel bestaat binnen de voedingsmiddelentechnologie de specialisatie Bakkerijtechnologie. Daarnaast zijn er gerelateerde opleidingen zoals Food Innovation en Food and Business.
Zij-instroom
In Nederland bieden meerdere opleiders verkorte bakkerij-opleidingen aan. Bakery Institute geeft 9-weekse opleidingen brood- en/of banketbakker voor wie van carrière wil veranderen.
Een andere indicatie van zij-instroom komt van Bakery Sweets Center. Deze organisatie combineert sinds 2020 de krachten van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Een groeiend netwerk van scholen, gemeenten, provincie en UWV in Noord-Nederland heeft een gezamenlijke doelstelling: werkzoekenden enthousiast maken en laten instromen in de bakkerij- en zoetwarenbranche.
Routes
Bekijk hier meer informatie over (de branche van) bakkerijen.
Overige relevante informatie