Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Visspecialisten

Branche

Retail

Algemene informatie

Een visspecialist verkoopt vis en maakt koude en warme maaltijden waarin vis, schelp- en/of schaaldieren zijn verwerkt. Die worden volgens recept gemaakt of zelf door visspecialisten bedacht.

Naar verwachting groeit de branche de komende jaren. Dit komt door een groeiende belangstelling voor duurzaam gevangen vis en schaal- en schelpdieren en voor producten met een lage ecologische voetafdruk. Consumenten worden zich steeds meer bewust van de impact van de visserij op het milieu en zijn bereid om te betalen voor producten die op een duurzame manier zijn gevangen.

Daarnaast kopen consumenten meer regionale en lokale producten, wat leidt tot meer belangstelling voor vis die in Nederland wordt gevangen en door Nederlandse viswinkels wordt verkocht.

Thema's

Thema's

  • Instroom
  • Uitstroom
  • Doorstroom

Bijzonderheden

Duurzaamheid

Belangrijk thema in de branche

840

viswinkels in NL in 2022

Informatie werkenden deze branche:

  • In de periode 2020 - 2025 blijft het aantal werkenden (fte) naar verwachting ongeveer gelijk.
  • In 2020 zijn 855 personen ingestroomd in de branche.
  • De uitstroom in 2020 bedroeg 880 personen.
  • In 2o2o zijn 265 personen doorgestroomd. Met doorstroom wordt bedoeld het aantal personen dat binnen de branche van werkgever is veranderd.

Hoewel het aantal viswinkels in 2022 vergeleken met 2021 licht steeg, stond de teller nog niet op het aantal van begin 2020 (845), toen corona in Nederland nog nauwelijks speelde. Sinds de start in 2007 van de huidige reeks CBS-winkeltellingen, werd het hoogste aantal viswinkels gemeten in 2017: 875. Het laagste aantal werd in 2007 gemeten: 650.

Overige informatie branche:

  • Duurzaamheid is wereldwijd steeds belangrijker geworden. De visserij is daarin niet anders. Meer dan ooit wordt er samengewerkt door overheden, vissers en natuurorganisaties aan een duurzame visserij. Binnen de visserijsector betekent duurzaamheid; rekening houden met mens, planeet en opbrengst. Bedrijven werken daarom met langetermijnvisie en plannen die zorgen voor zoveel mogelijk opbrengsten, waar mensen baat bij hebben en die planeet noch mens schaadt. Meer informatie via het Visbureau.
  • VNV biedt haar (toekomstige) leden het VIS-programma. VIS staat voor Voorstel ondernemer op basis van Inventarisatie en Scan. Met het VNV VIS-programma helpt de VNV de visspecialist om invulling te geven aan groei en zijn of haar rendement te verhogen. Door cijfers en feiten boven tafel te halen, wordt duidelijk waar kansen liggen en hoe die ingevuld kunnen worden.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Communicatief
  • Klantgericht werken
  • Ondernemen en commercieel zijn
  • Sociaal
  • Vakdeskundig werken
  • Zelfstandig

Krapteberoepen

Instroom en opleiding

Informatie opleidingen:

  • Als medewerkers basiskennis hebben en de producten kennen, kunnen zij klanten optimaal adviseren. Zij leren de versheid van vis beoordelen, de meest voorkomende soorten benoemen en schoonmaken en fileren.
  • Er is een subsidie van 50% mogelijk op verschillende trainingen met een maximum subsidie toelage per studie van € 500. Meer informatie over subsidiemogelijkheden en de cao is hier te vinden.

Voorbeelden opleidingen:

Opleidingsniveau

Opleidingsniveaus

  • Mbo-niveau