Thema's
- Instroom
- Uitstroom
Subbranches:
Een andere indeling kan zijn:
De branche techniek is zeer breed en omvat verschillende disciplines en vakgebieden. Het omvat in principe alle activiteiten die te maken hebben met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, onderhouden en verbeteren van technologische producten, systemen en processen. Het is een zeer dynamisch veld dat voortdurend evolueert met nieuwe technologische ontwikkelingen.
Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Techniek Nederland vertegenwoordigt ongeveer 6.000 bedrijven.
De aangesloten installatiebedrijven bieden aan zo’n 110.000 personen werkgelegenheid. De technisch dienstverleners en installateurs binnen onze vereniging richten zich het adviseren, ontwerpen, berekenen, aanleggen, herstellen, veranderen, onderhouden en/of het technisch beheren van – en/of het uitvoeren van inspecties op werktuigkundige, elektrotechnische, signaalverwerkende of sanitaire installaties en dakwerk. Ze bedienen zowel de consumenten- als de zakelijke markt, in de private en publieke sector. Van woningbouw en utiliteitsbouw, van industrie tot infrastructurele branche, overal zorgen onze leden voor de slimme techniek waar Nederland op draait. klik hier voor meer informatie.
De technische detailhandel bestaat uit winkelbedrijven, gericht op de verkoop aan eindgebruikers van hoofdzakelijk sanitaire, werktuigbouwkundige, elektrotechnische of elektronische artikelen en de reparatie daarvan. Elektrotechnische en elektronische artikelen zijn witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur. Techniek Nederland vertegenwoordigt ruim 1.000 van deze winkelbedrijven die aan meer dan 8.000 personen werkgelegenheid bieden. Voor meer informatie bekijk de routekaart van de electronicazaken.
In 2030 ziet ons land er compleet anders uit dan nu. De energietransitie, de circulaire economie, verstedelijking, mobiliteit, digitalisering, vergrijzing: stuk voor stuk ontwikkelingen met ingrijpende gevolgen voor de manier waarop we leven, wonen en werken. Het zijn uitdagingen die vragen om inzet van nieuwe en slimmere techniek, om nieuwe ideeën en een ingrijpend andere manier van samenwerken. Zowel op grote schaal – regionaal of landelijk – als voor ieder specifiek bedrijf, ieder huishouden en zelfs voor ieder individu.
In deze branche worden technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar gemaakt en daarmee maatschappelijk relevant. Geen ‘Big Data’ en cybersecurity zonder goed functionerende systemen, geen ‘nul op de meter’ zonder installatietechniek, geen high-tech infrastructuur zonder goede verbindingen. Innovatieve verkeersoplossingen, slimme technieken waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen, steeds efficiëntere productielijnen, flexibele gebouwen, circulariteit, smart living, de energietransitie. Het aandeel van de slimme techniek speelt een steeds grotere, cruciale rol in het welzijn en duurzaam succes van ons land.
werknemers in de branche
bedrijven in de branche
De installatiebranche staat voor enorme uitdagingen. Technieken en maatschappelijke opgaves veranderen, innovaties komen en gaan in sneltreinvaart. Kennis en vaardigheden zijn van het grootste belang om kwaliteit en vakmanschap te blijven garanderen.
In de huidige maatschappij is kennis een noodzaak, geen luxe. We werken aan verbetering van het beroepsonderwijs. Door samen met ketenpartners de lobby te voeren richting de overheid. Maar ook door bij de onderwijsinstellingen zelf aan tafel te zitten. Wij stimuleren voldoende opleidingsaanbod, streven naar kwaliteit in dat aanbod en bevorderen instroom in de branche. Samen zorgen we ervoor dat de kennis en capaciteiten van instromers aansluiten bij de veranderende behoeftes van werkgevers en klanten.
Grootste vraag in de branche techniek is naar monteurs (mbo niveau 2-3-4). Op al deze niveaus is de instroomkans groot. Afhankelijk van eerder opgedane kennis en ervaring kan iemand op een bepaald niveau instromen. Als er geen technische voorkennis en ervaring is, stroom een nieuwe medewerker altijd in op het niveau van beginnend beroepsbeoefenaar niveau 2. Op basis van onder andere leerbaarheid, motivatie en ontwikkelmogelijkheden in de organisatie is het mogelijk om vanaf dit niveau snel door te groeien naar hogere niveau’s. Als dit binnen de organisatie niet kan, is deze groeimogelijkheid er binnen de branche sowieso.
De krapte op de arbeidsmarkt staat in schril contrast met de groeiende behoefte aan personeel in de installatiebranche. De branche heeft de komende tijd veel extra krachten nodig. Tegelijkertijd verandert het profiel van de installateur. Er zijn andere, vaak hoger geschoolde mensen nodig om aan de marktvraag te voldoen. De energietransitie brengt nieuwe technieken en concepten in beeld, oplossings- en klantgericht gericht werken vraagt andere kwaliteiten van werknemers.
Het is dus belangrijk om de instroom op gang te houden. Dat doen we bijvoorbeeld door het installatievak te promoten bij leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Om de weg vrij te maken voor zij-instromers, zijn we constant in gesprek met andere branches. Aan de ene kant zorgen we dus voor instroom, aan de andere kant kijken we hoe we in de toekomst meer kunnen produceren met minder mensen. We stimuleren nieuwe werkvormen, technieken, materialen en concepten die minder arbeidsintensief zijn of waarmee sneller is te werken. (Bron: Techniek Nederland)
Branchekenmerken
Startpunt voor ondersteuning bij instroom: Wij Techniek TeamWork - Samen voor talent en werk.
Als je kiest voor een baan in de techniek is geen werkdag hetzelfde. Zo werk je het ene moment aan de verlichting in een nieuw kantoor en sta je de dag erna in een chique hotel voor de renovatie van een van de hotelkamers. Ben jij klaar voor de toekomst én voor een baan in de techniek?
Werk je in de techniek, dan werk je aan het Nederland van morgen. Of het nu om slimme wegen, duurzame huizen of de beveiligingsinstallaties van een voetbalstadion gaat: jij kunt er aan meewerken. Super toch?
Of je nu vmbo’er of hbo’er bent, met je handen werkt of met je hoofd, liever voor een baas werkt of eigen baas wilt zijn: in de techniek is voor iedereen werk. Het verschilt per beroep wat je moet kunnen en kennen, ook de plek waar je werkt kan dus wisselen.
De techniek schreeuwt om mensen met een diploma. Van niveau 1 tot hbo-opleiding: er is voor iedereen wel een passende opleiding te vinden.
Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3
Niveau 4
Niveau 5 (hbo)
Bekijk voor meer informatie ook de branchevakmanschapsstructuur op de website van Wij Techniek.
Doorlooptijd scholing voor instroom
Variërend van taken en werkgevers. Gemiddeld kan voor een werk-naar-werk-traject voor een zij-instromers een toeleidend (modulair) scholingstraject van ongeveer 3 maanden voldoende zijn om te starten in de nieuwe branche en functie.