Hoe zorg je voor behoud van je werknemers? In de horeca, maar ook in andere sectoren. Wat is de kracht van generaties op de werkvloer, wat kan anders organiseren van werk je brengen als werkgever? Deze en andere onderwerpen bespreekt regisseur Pieter Vermeer in zijn maandelijkse Lunch Talks, die via deze site zijn terug te kijken. In een half uurtje ben je veel kennis wijzer.
Selecteer in deze YouTube-player een Talk naar keuze of klik op de links bij de toelichtingen in dit artikel.
AI in het MKB lost personeelsproblemen op
Laurens Waling is AI-deskundige en schetst in deze Lunch Talk de kansen van AI bij het vinden en binden van personeel in het MKB. AI biedt de mogelijkheid, zo zegt hij, om te helpen bij het verdelen van werk. “We kunnen hiermee talent veel slimmer in gaan zetten, waardoor er voldoende capaciteit beschikbaar is om het personeelstekort op te lossen”, vertelt hij. “De technologie kan helpen bij wie moet nu welke taak gaan uitvoeren.”
51 tips voor personeelsbeleid in de horeca, zorg en retail
Ondernemer en auteur van het boek ‘Vinden, binden en boeien – 51 tips voor personeelsbeleid in de horeca, zorg en retail Petra Venekamp vertelt in deze Lunch Talk aan welke verschillende knoppen je als leidinggevende kunt draaien om je personeelsbeleid te optimaliseren. Dat is nodig, betoogt ze, want de arbeidskrapte gaat dit keer -mede door de vergrijzing- langer duren dan eerder. “Wie denkt dat je even een ‘blik’ personeel kunt opentrekken om het medewerkerstekort aan te vullen, heeft het mis.” Tijdens het gesprek gaat ze in op een deel van de 51 tips voor het personeelsbeleid van bedrijven in de horeca, zorg en retail, die ze in haar boek deelt.
Behoud is het nieuwe werven
Behoud is het nieuwe werven. Engagement, retentie en medewerkersverbondenheid. Hoe doe je dat zowel onderbouwd als praktisch? Te gast in deze aflevering is Evert Hatzmann, auteur van ‘Hoezo Hiërarchie’, waarvoor hij in gesprek ging met 50 CEO’s, CHRO’s en Werk-experts. Hij gaat in op nieuwe manieren van samenwerken, onder meer door hybride werken. Op basis van kwalitatief en kwantitatief onderzoek stelde hij vast wat deze nieuw ontstane verhoudingen leiders en medewerkers aan mogelijkheden biedt. Het inzicht? Horizontaal werk is het beste recept tegen een groot verloop van talent, een demotiverend werkklimaat, continue werkstress en de stille pandemie van burn-outs.
Anders organiseren
Harder trekken om aan nieuwe medewerkers te komen, heeft geen zin, stelt Astrid Bijl, branche-expert Zorg en Anders Organiseren bij NLwerktaanwerk. Er zijn simpelweg te weinig mensen. Dus moet je werk anders organiseren, is haar overtuiging. “Vanuit mijn rol als hoofdverpleegkundige heb ik de afgelopen jaren een model ontwikkeld waarmee je zorgprocessen effectiever en efficiënter kunt inrichten waardoor je op een afdeling met wel dertig procent minder verpleegkundigen uit de voeten kunt.”
Dit principe gaat niet alleen op voor de zorg, maar ook voor andere doelgroepen.
De kracht van verschillende generaties op de werkvloer
Is Gen-Z gewoon lui? En willen 50-plussers niet mee veranderen met de gedigitaliseerde maatschappij? Dit zijn slechts twee vooroordelen die regisseur Sharon Peters van NLwerktaanwerk regelmatig hoort. Tijd om daar iets aan te doen, vindt ze. Want verschillende generaties kunnen veel van elkaar leren en daarmee een bedrijf beter laten draaien. Voor NLwerktaanwerk geeft ze workshops met de titel ‘De Kracht van de Verschillende Generaties.’ In deze Lunch Talk licht ze een tipje van de sluier op.
Cultuurverschillen op de werkvloer
Hoe ga je om met cultuurverschillen bij internationale medewerkers? Jola Criens is ondernemer en ook werkzaam als regisseur bij NLwerktaanwerk en van Poolse komaf. Ze is in 2011 haar trainingsbureau gestart, genaamd Personeelstrainer. Ze is ook expert cultuurverschillen. Naast taaltrainingen en veiligheidstrainingen biedt zij een training aan voor Poolse teamleiders en meewerkend voormannen. Als geen ander weet ze hoe cultuurverschillen op de werkvloer overbrugd kunnen worden. In deze Lunch Talk deelt ze tips over het succesvol vinden en behouden van nieuwkomers.
Recruitment anno 2024
Koen Roozen, directeur van Het RecruitingKantoor in Utrecht, traint jaarlijks tientallen recruiters. Het RecruitingKantoor begeleidt klanten met recruitmentoutsourcing, bemiddelt en detacheert interim recruiters en heeft een recruitment traineeship. Hij vertelt over de trends op het gebied van recruitment en over de recruitercode.
Succesvol werven met open hiring
Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf een breder aanbod krijgt van sollicitanten? Denk eens aan Open Hiring, vertelt Jos van Delft van Start Foundation. Zij lanceerde deze manier van solliciteren in Nederland en zijn de drijvende kracht achter de website openhiring.nl. In deze Lunch Talk vertelt hij waarom Open hiring geschikt is voor werk waar vooral motivatie telt, en in mindere mate het diploma. Ook schetst hij de mogelijkheden voor andere sectoren en gaat hij in op de volgens hem onterechte koudwatervrees bij werkgevers.
Verder praten over een van deze onderwerpen?