Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Bakkerijen

Branche

Persoonlijke dienstverlening
Retail
Zakelijke dienstverlening

Algemene informatie

Van 2015 tot en met 2025  is in het Trendrapport Bakkerijsector een groei te zien van het aantal vestigingen in de bakkerijsector van 32 % (vervaardiging van brood en vers banketbakkerswerk, met en zonder productielocatie). Hierbij is met name groei zichtbaar in de periode 2020-2022 van 13% (vervaardiging van brood en vers banketbakkerswerk, met en zonder productielocatie). Dat geldt zowel voor productielocaties voor brood en vers banketbakkerswerk als voor winkels in brood en banket zonder productielocatie.

In de bakkerijbranche bestaat een verschil tussen industriële en ambachtelijke bakkerijen. De eerste zijn productie gerelateerd, uitvoerend en volcontinu in bedrijf met ploegendiensten. Bij ambachtelijke bakkerijen bestaan grofweg twee functies: brood- en banketbakker en verkoopmedewerker. Medewerkers zijn hier allround inzetbaar en doen afwisselend werk. De totale werkdruk lijkt lager dan in industriële bakkerijen.

Het totale aantal werknemers in de bakkerijbranche is tussen 2010 en 2021 gestegen, in 2023 werkten er circa 56.000 mensen in de bakkerijbranche.

Thema

Thema's

  • Instroom
  • Uitstroom
  • Doorstroom

Bijzonderheden

3.201

Aantal ondernemingen in 2025

55.994

Aantal werknemers in de ambachtelijke bakkerijbranche

Van ondernemers uit de bakkerijsector geeft 48% aan openstaande vacatures te hebben, volgens een enquête van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) eind 2021. Van industriële bakkerijen heeft 38% onvervulde vacatures en van ambachtelijke bakkerijen 49%. Er is bij Ambachtelijke bakkerijen de meeste vraag naar brood/banketbakkers en broodbakkers.

Volgens de enquête van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat 74% van de ondernemers uit de bakkerijsector krapte op de arbeidsmarkt als een bedreiging ziet. Kijkend naar de toekomst zien ambachtelijke ondernemers de functies van brood/banketbakkers en broodbakkers als het meest lastig in te vullen. Op basis van de enquête van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is er in de periode 2020-2025 vooral behoefte aan Procesoperators/Productiemedewerkers.

Volgens de door het NBC ondervraagde ondernemers in de bakkerijbranche schuilt de aantrekkelijkheid van het bakkersvak in productgerelateerde aspecten zoals het werken met brood en taarten maken. De salariëring, de doorgroeimogelijkheden en de mogelijkheid om eigen ondernemer te worden, ziet meer dan de helft van de ondernemers als aantrekkelijk voor jongeren, al denkt een kwart tot een derde daar negatiever over. De werktijden en de zwaarte van het werk ziet ruim de helft als niet aantrekkelijk aan het bakkersvak.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Anticiperen
  • Creatief
  • Initiatief nemen
  • Logisch nadenken
  • Nauwkeurig werken
  • Ondernemen en commercieel zijn
  • Plannen en organiseren
  • Resultaatgericht
  • Stressbestendig
  • Vakdeskundig werken
  • Zelfstandig

Krapteberoepen

  • Bakker
  • Operator
  • Productiemedewerker

Instroom en opleiding

Een bakkerijmedewerker heeft tenminste een VMBO diploma nodig. Tijdens de VMBO studie kan er in het derde jaar meestal voor de richting bakker worden gekozen. Deze opleiding is een goede vooropleiding voor het werken in een bakkerij. In veel bakkerijen volgt er ook nog een interne opleiding om precies te leren hoe de producten van de desbetreffende bakkerij gemaakt dienen te worden.

Opleidingen

Voor de bakkerijbranche zijn zowel mbo bakkerijopleidingen als mbo opleidingen tot voedingsoperator interessant. De laatste voor de industriële bakkerijen. Het mbo heeft veel specifieke bakkerijopleidingen zoals brood of banketbakker, filiaalchef of bakkerijspecialist. Het mbo heeft twee verschillende leerwegen of leerroutes: de beroep opleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De bol-opleiding is voltijds. De bbl-opleiding is een leerwerktraject, waarbij de leerling vier dagen per week werkt bij een leerbedrijf en een dag per week naar school gaat.

Op hbo-niveau is er geen opleiding specifiek gericht op de bakkerijbranche. Wel bestaat binnen de voedingsmiddelentechnologie de specialisatie Bakkerijtechnologie. Daarnaast zijn er gerelateerde opleidingen zoals Food Innovation en Food and Business.

Zij-instroom

In Nederland bieden meerdere opleiders verkorte bakkerij-opleidingen aan. Bakery Institute geeft 9-weekse opleidingen brood- en/of banketbakker voor wie van carrière wil veranderen.

Een andere indicatie van zij-instroom komt van Bakery Sweets Center. Deze organisatie combineert sinds 2020 de krachten van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Een groeiend netwerk van scholen, gemeenten, provincie en UWV in Noord-Nederland heeft een gezamenlijke doelstelling: werkzoekenden enthousiast maken en laten instromen in de bakkerij- en zoetwarenbranche.

Routes

Werkniveau

Opleidingsniveaus

  • Mbo-niveau

Meer brancheinformatie

Bekijk hier meer informatie over (de branche van) bakkerijen.

Overige relevante informatie