Er is onderscheid tussen het premiedeel en het belastingdeel van de loonheffingskorting.
Premiedeel
Alle werknemers die in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen, hebben recht op het premiedeel van de loonheffingskorting. Het maakt voor het premiedeel niet uit van welk land een werknemer inwoner is. De nieuwkomer is in Nederland werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst met een Nederlandse werkgever. De werknemer is onderworpen aan de Nederlandse sociale zekerheid, omdat deze persoon de arbeid in Nederland verricht. Daarmee heeft de nieuwkomer recht op het premiedeel van de loonheffingskorting. Dit recht op het premiedeel geldt vanaf het moment dat de werknemer in Nederland sociaal verzekerd is.
Belastingdeel
Inwoners van Nederland en inwoners van de zogenaamde landenkring hebben recht op het belastingdeel van de heffingskorting. Niet-inwoners van Nederland hebben geen recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Asielzoekers en Oekraïense ontheemden zijn niet altijd fiscaal inwoner van Nederland, zij hebben mogelijk geen recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Gebruik de loonheffingstabel voor derdelanders in de salarisadministratie. Als de werknemer fiscaal inwoner wordt van Nederland, dan ontstaat recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. In dat geval gebruik je de loonheffingstabel voor inwoners van Nederland toe in de salarisadministratie. Het recht op het belastingdeel geldt vanaf het moment dat de werknemer in Nederland woont. Statushouders zijn wel inwoner van Nederland. Voor hen geldt het belastingdeel dus wel. Zie voor meer informatie over hoe moet worden bepaald of iemand fiscaal inwoner van Nederland is: Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 – Uitgave 5 (onderdeel 1).
De landen die tot de landenkring behoren zijn:
• de lidstaten van de EU (behalve Nederland), inclusief de overzeese gebieden: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, inclusief de Ålandseilanden, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Tsjechië, (tot de Brexit) Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland), inclusief Gibraltar), Zweden
• de EER-landen: Noorwegen, Liechtenstein, IJsland
• overige landen: Zwitserland, BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)